EEG-electroencefalograma

eeg

Electroencefalograma


este o metoda de evaluare a activitatii electrice a creierului.
Electroencefalograma ste importanta in multe boli neurologice pediatrice, dintre care amintim epilepsia si crizele de pierdere a constientei (lipotimia sau sincopa) survenite brusc, fara niciun motiv.
De obicei elelectroencefalograma se efectueaza fara o pregatire prealabila a pacientului, nu este nociva, indiferent de timpul cat dureaza investigatia sau cat de des o repeti, nu este dureroasa, nu iradiaza. Copilul se aseza pe un scaun (vezi imaginea alaturata). Initial se monteaza o casca cu electrozi folosind o solutie salina. Cand porneste inregistrarea va trebui sa stea linistit, cu ochii inchisi sau deschisi dupa cum i se cere.
Pe parcursul electroencefalogramei pacientului i se va cere sa hiperventileze, adica sa respire 3 minute mai profund. Prin hiperventilatie se elimina oxigenul din organism in aer, iar la nivelul creierului creste cantitatea de dioxid de carbon. Deoarece creierul este mai “ametit” pot aparea mai multe modificari pe electroencefalograma. De asemenea, pentru a evidentia o serie de anomalii electoencefalografice, se foloseste o lampa de stimulare luminoasa intermitenta situata la 30 cm de ochi care va emite semnale cu diferite frecvente.
La final se obtine un traseu pe care sunt reprezentate undele emise de creier si, daca este cazul, si o serie de unde patologice specifice in special epilepsiei.
Cele mai semnificative parti ale traseului sunt scoase de pe calculator pe hartie si pot fi examinate si de alti doctori.



dr. Aurelia Dogaru

Pagini web Bacau